Odber vzoriek z prostredia nemusí byť taký jednoduchý, ako by sa mohlo zdať. Pre správny odber je nutné použiť nástroj, ktorý:
- dosiahne cieľovú oblasť odberu vzorky
- odoberá vzorku asepticky
- neobsahuje biocídy
- neutralizuje zvyšky sanitačných prostriedkov
- zachováva životaschopnosť buniek
Odber sterov
Naše odberové súpravy (hubky, sterové tampóny, sterové plachetky) zodpovedajú norme ČSN ISO 18593:2019: Mikrobiológia potravinového reťazca – Horizontálne metódy špecifikujúce techniky vzorkovania z povrchov.
Všeobecne sa odporúča použiť sterilnú sterovku/výterovku pre ťažko dostupné úzke miesta a miesta s plochou < 100 cm2. Na vzorkovanie plôch > 100 cm2 sa odporúča použiť sterovú plachetku/hubku.
Pre preukaz mikroorganizmov by celková vzorkovaná plocha mala byť čo najväčšia (ak je prístupná), aby sa zvýšila pravdepodobnosť záchytu mikroorganizmov. Odporúča sa vzorkovať plochu medzi 1000 cm2 – 3000 cm2.
Na stanovenie počtu mikroorganizmov postačí ster plochy do 100 cm2.
Na stieranie takejto plochy je vhodné použiť zodpovedajúci nástroj, napr. polyuretánovú hubku EZ Reach, PUR Blue, SampleRight.
Zachovanie životaschopnosti buniek
Podľa ČSN ISO 18593:2019 by mala byť vzorka steru dodaná do laboratória na spracovanie, čo najskôr, najlepšie do 24 hodín (chladená!). Pokiaľ nie je vzorka spracovaná v laboratóriu ihneď, je možné ju uchovávať chladenú maximálne 48 hodín od vzorkovania.
Nové špeciálne vyvinuté médium High Capacity neutralizing broth (HiCap) preukázateľne uchováva životaschopnosť buniek až po dobu 72 hodín!
Médium je určené na použitie v potravinárskom a nápojovom priemysle. Neutralizáciou zvyškových dezinfekčných prostriedkov vo vzorke a udržovaním životaschopnosti zhromaždených mikroorganizmov po dobu až 72 hodín, pomáha HiCap predchádzať falošne negatívnym výsledkom testov a uľahčuje presnú kvantifikáciu mikroorganizmov. HiCap bol formulovaný tak, aby obnovoval a udržiaval gram-negatívne aj gram-pozitívne organizmy.
Porovnanie neutralizačných účinkov HiCap a tradičných zberných roztokov
Popis | Hi Cap neutralizačný bujón | Neutralizačný pufor | Letheen bujón | D/E neutralizačný pufor |
Kvartérne amóniové zlúčeniny (1) | Silný | Stredný | Slabý | Silný |
Voľný chlór | Silný | Slabý | Stredný | Silný |
Prostriedky s nízkym pH (silné kyseliny) | Silný | Slabý | Stredný | Silný |
Kyselina peroctová | Silný | Slabý | Slabý | Silný |
Všetky zložky sú uvedené v EAFUS(2) ako vhodné pre styk s potravinami | ÁNO | NIE | ÁNO | NIE |
Všetky zložky sú kompatibilné s doštičkami 3M Petrifilm TM(3) | ÁNO | NIE(4) | ÁNO | NIE |
Všetky zložky sú uvedené ako nealergénne | ÁNO | N/A(5) | N/A(6) | NIE(7) |
Kompatibilné s molekulárne detekčnými systémami | ÁNO | NIE(8) | ÁNO | ÁNO |
Stabilné pri izbovej teplote | ÁNO | ÁNO | ÁNO(9) | ÁNO(10) |
1. Technické dáta na vyžiadanie; 2. EAFUS – Everything Added to Food in the US. (U.S. FDA); 3. 3M a Petrifilm sú obchodné značky spoločnosti 3M, St. Paul, MN; 4. 3M neodporúča roztoky obsahujúce hydrogensiričitany, citráty a tiosírany; 5. Obsahuje aryl-sulfonát komplex – nie je známy alergénny účinok; 6. Letheen bujón obsahuje lecitín, ktorý je väčšinou odvodený zo sóje alebo vajec; 7. Obsahuje peptóny z mlieka a lecitín (vyrobený väčšinou zo sóje alebo vajec); 8. Možno z dôvodu prítomnosti aryl-sulfonát komplexu v neutralizačnom pufri; 9. Niektorí dodávatelia letheenu odporúčajú skladovanie v chladničke; 10. D/E vykazuje nestabilné pH pri skladovaní pri izbovej teplote.