Odber sterov a vzoriek

Odber vzoriek z prostredia nemusí byť taký jednoduchý, ako by sa mohlo zdať. Pre správny odber je nutné použiť nástroj, ktorý:

  • dosiahne cieľovú oblasť odberu vzorky
  • odoberá vzorku asepticky
  • neobsahuje biocídy
  • neutralizuje zvyšky sanitačných prostriedkov
  • zachováva životaschopnosť buniek

Odber sterov

Naše odberové súpravy (hubky, sterové tampóny, sterové plachetky) zodpovedajú norme ČSN ISO 18593:2019: Mikrobiológia potravinového reťazca – Horizontálne metódy špecifikujúce techniky vzorkovania z povrchov.

Všeobecne sa odporúča použiť sterilnú sterovku/výterovku pre ťažko dostupné úzke miesta a miesta s plochou < 100 cm2. Na vzorkovanie plôch > 100 cm2 sa odporúča použiť sterovú plachetku/hubku.

Pre preukaz mikroorganizmov by celková vzorkovaná plocha mala byť čo najväčšia (ak je prístupná), aby sa zvýšila pravdepodobnosť záchytu mikroorganizmov. Odporúča sa vzorkovať plochu medzi 1000 cm2 – 3000 cm2.

Na stanovenie počtu mikroorganizmov postačí ster plochy do 100 cm2.

Na stieranie takejto plochy je vhodné použiť zodpovedajúci nástroj, napr. polyuretánovú hubku EZ Reach, PUR Blue, SampleRight.

Zachovanie životaschopnosti buniek

Podľa ČSN ISO 18593:2019 by mala byť vzorka steru dodaná do laboratória na spracovanie, čo najskôr, najlepšie do 24 hodín (chladená!). Pokiaľ nie je vzorka spracovaná v laboratóriu ihneď, je možné ju uchovávať chladenú maximálne 48 hodín od vzorkovania.

Nové špeciálne vyvinuté médium High Capacity neutralizing broth (HiCap) preukázateľne uchováva životaschopnosť buniek až po dobu 72 hodín!

Médium je určené na použitie v potravinárskom a nápojovom priemysle. Neutralizáciou zvyškových dezinfekčných prostriedkov vo vzorke a udržovaním životaschopnosti zhromaždených mikroorganizmov po dobu až 72 hodín, pomáha HiCap predchádzať falošne negatívnym výsledkom testov a uľahčuje presnú kvantifikáciu mikroorganizmov. HiCap bol formulovaný tak, aby obnovoval a udržiaval gram-negatívne aj gram-pozitívne organizmy.

Porovnanie neutralizačných účinkov HiCap a tradičných zberných roztokov

PopisHi Cap neutralizačný bujónNeutralizačný puforLetheen bujónD/E neutralizačný pufor
Kvartérne amóniové zlúčeniny (1)SilnýStrednýSlabýSilný
Voľný chlórSilnýSlabýStrednýSilný
Prostriedky s nízkym pH (silné kyseliny)SilnýSlabýStrednýSilný
Kyselina peroctováSilnýSlabýSlabýSilný
Všetky zložky sú uvedené v EAFUS(2) ako vhodné pre styk s potravinamiÁNONIEÁNONIE
Všetky zložky sú kompatibilné s doštičkami 3M Petrifilm TM(3)ÁNONIE(4)ÁNONIE
Všetky zložky sú uvedené ako nealergénneÁNON/A(5)N/A(6)NIE(7)
Kompatibilné s molekulárne detekčnými systémamiÁNONIE(8)ÁNOÁNO
Stabilné pri izbovej teploteÁNOÁNOÁNO(9)ÁNO(10)

1. Technické dáta na vyžiadanie; 2. EAFUS – Everything Added to Food in the US. (U.S. FDA); 3. 3M a Petrifilm sú obchodné značky spoločnosti 3M, St. Paul, MN; 4. 3M neodporúča roztoky obsahujúce hydrogensiričitany, citráty a tiosírany; 5. Obsahuje aryl-sulfonát komplex – nie je známy alergénny účinok; 6. Letheen bujón obsahuje lecitín, ktorý je väčšinou odvodený zo sóje alebo vajec; 7. Obsahuje peptóny z mlieka a lecitín (vyrobený väčšinou zo sóje alebo vajec); 8. Možno z dôvodu prítomnosti aryl-sulfonát komplexu v neutralizačnom pufri; 9. Niektorí dodávatelia letheenu odporúčajú skladovanie v chladničke; 10. D/E vykazuje nestabilné pH pri skladovaní pri izbovej teplote.

Uchovávanie odobraných vzoriek je bezpečné až 72 hodín!